Хуманитарни организации предупреждават, че десетки недоносени бебета, които се лекуват

...
 Хуманитарни организации предупреждават, че десетки недоносени бебета, които се лекуват
Коментари Харесай

„Страхувам се, че всички ще загубят живота си“: Десетки недоносени бебета са в опасност в Газа

 

Хуманитарни организации предизвестяват, че десетки недоносени бебета, които се лекуват в болничното заведение „ Ал-Шифа “ в Газа не могат да бъдат преместени безвредно.

Около двете най-големи лечебени заведения в града се водят яростни сражения.

На горната фотография се виждат недоносени бебета в най-голямата болница в Газа, завити с пелени и положени по седем или осем на едно легло, с цел да се резервира топлината и животът им, откакто кислородът и електричеството за инкубаторите им са свършили.

Медицинските сестри се пробват да обезпечат каквото могат за над 35 бебета, които са били трансферирани от неонатологичното поделение в друга част на комплекса след удара по интензивното поделение на болница „ Ал-Шифа “.

Очаква се да бъде отворен граничният пункт „ Рафа “, единствен вероятен излаз от Газа към Египет

 „ Страхувам се, че всички бебета ще изгубят живота си “, споделя Марван Абу Сада, шеф на хирургичното поделение в болничното заведение, която в миналото е била считана за сърцето на здравната система на Газа, а в този момент работи под обстрел и без електричество, чиста вода и храна.

„ В момента се грижим за 36 оживели недоносени бебета. За последните 24 часа сме изгубили три “, споделя доктор Ахмед Ал-Мохалалати, основен хирург в болничното заведение „ Ал-Шифа “ в Газа.

Има риск и за други 37 новородени, тъй като интензивното поделение не работи

 

 

Според ръководеното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето последният генератор е изчерпал горивото си през уикенда, което е довело до гибелта на три недоносени бебета и четирима други пациенти.


Израелската войска пък упреква терористичната организация, че под едно от лечебните заведения има команден щаб на групировката. На фрагменти, публикувани от израелската войска се вижда по какъв начин бойци носят туби с гориво за потребностите на лекарите. Военните оповестяват, че са сложили 300 литра гориво наоколо до болница „ Ал-Шифа “ за спешния генератор, захранващ инкубаторите за недоносени бебета. 

Снимка: bTV

Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус декларира, че „ Ал-Шифа “ към този момент не действа като болница.

„ Светът не може да стои безгласен, до момента в който лечебните заведения, които би трябвало да бъдат сигурни убежища, се трансформират в подиуми на гибел, опустошаване и обезсърчение “, споделя Гебрейесус.

Още шест полета от Европейски Съюз ще доставят филантропична помощ в Газа

Европейският съюз упорства Израел да обезпечи повече филантропични коридори за бедстващото цивилно население в Ивицата Газа. Външните министри на страните членки приканват също и двете страни лечебните заведения да бъдат предпазени и „ Хамас “ да не ги употребява за жив щит.

Снимка: bTV

Продължи да четеш  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР